De werking van zelfgemaakte kippensoep bij griep en verkoudheid

 

Het Joodse volk gaf eeuwen geleden al regelmatig hun kinderen een kop kippensoep bij ziekte. Dit was vele malen goedkoper dan het gebruik van medicijnen. Vaak wordt er lacherig gedaan over een oud gebruik, dat achterhaald is, maar niks is minder waar.

Uit onderzoek is gebleken dat kippensoep wel degelijk werkt bij griep en verkoudheid.

In kippenbotten bouillon zitten voedzame stoffen zoals: collageen, gelatine, calcium, fosfor en magnesium om maar een paar te noemen. Glycine en proline zijn twee aminozuren die verantwoordelijk zijn voor het genezen van wonden in het lichaam en de bindweefsel functie. In kippenvlees bevindt zich een eiwit met het aminozuur cysteïne. Dit is een zwavel bevattend aminozuur en het werkt als antioxidant en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam. Het helpt bij het onderhoud van het immuunsysteem. Ook verdunt cysteïne slijm waardoor dit makkelijker opgehoest kan worden of via de neus het lichaam kan verlaten. Virussen worden met het slijm snel verwijderd.

Groenten die in de kippensoep moeten zitten:

 1. Gember werkt antiseptisch en ontstekingsremmend en is daarmee een prima middel bij griep en verkoudheid.
 2. Rode peper bevat de stof capsaïcine dat het immuunsysteem versterkt.
 3. Knoflook en ui bevatten antivirale en antibacteriële eigenschappen.
 4. Kruidnagel is bacteriedodend en geeft een licht verdovende werking.
 5. Tomaten bevatten lycopeen die de witte bloedcellen beschermt.

Blik soep of verse soep?
Beide soepen zijn onderzocht, en van beide soepen is ook te zeggen dat ze werken bij griep en verkoudheid. Toch werkt vers gemaakt kippensoep beter. Niet omdat deze verser is, maar omdat er over het algemeen meer ingrediënten ingaan en in grotere hoeveelheden. Ook eigengemaakte kippenbouillon geeft de nodige verlichting. Hete dranken of soepen zorgen ervoor dat de luchtwegen eerder vrijkomen van slijm.

Eet de soep op tijd
Wie zich grieperig begint te voelen, kan beter direct naar de kippensoep grijpen. Kippensoep heeft enige tijd nodig om te gaan werken. Hoe eerder er met een kuur van kippensoep wordt begonnen, hoe beter. Griep en verkoudheid kunnen apart van elkaar ontstaan maar ook hand in hand gaan. En dan heb je het dus dubbelop te pakken.

Misselijkheid komt vaak voor bij een buikgriep. Kippensoep is voor bijna iedere maag goed te verdragen, ook wanneer er sprake is van misselijkheid en overgeven. Het beste is om kleine hoeveelheden kippensoep te nuttigen. Een half kopje iedere twee uur is meestal goed te verdragen. Eventueel kan de kippensoep met wat water verdund worden wanneer de maag toch weer opspeelt. Ook werkt kippensoep uitstekend na een periode van ziekte. Kippensoep zorgt ervoor dat het lichaam snel weer aansterkt.

U kunt kippenbotten gebruiken om de bouillon te maken, maar zorg ervoor dat de hoogste kwaliteit gebruikt die u kunt vinden. Het is van vitaal belang dat u de botten gebruikt van biologische, vrije uitloop dieren. Omdat u de voedingsstoffen en mineralen in de botten zult gebruiken, is het essentieel dat zij afkomstig zijn van gezonde dieren. Gebruik 1 kilo botten op 1 liter water en voeg een selectie van de groenten toe. Voeg twee eetlepels appelazijn toe en kook langzaam zo’n 8 uur tot het vlees van de botten valt. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te spoelen naar uw bouillon.

Eigen gemaakte kippensoepbouillon

Ingrediënten:

 • 4 liter water
 • 2 kilo biologische kippen
 • verse knol gehakte gember
 • 1 rode peper heel laten
 • 3 uien grog gesneden
 • 4 teentjes geperste knoflook
 • 1 prei in ringen gesneden
 • 3 tomaten in stukjes
 • 6 kruidnagels heel laten
 • 4 blaadjes laurier heel laten
 • 1 theelepel nat grijs zeezout
 • 2 eetlepels azijn

Bereiding:

Doe de kippen in de pan met 4 liter water.
In laten koken tot er ongeveer 1 liter over is. Op het sudderpitje duurt dit ongeveer 4 uur.
Haal het vlees van de botten en houdt het apart in een schaaltje.
Laat de botten opnieuw koken in 3 liter water samen met de azijn, laurier blad, kruidnagels, gember, hele rode peper en knoflook tot er ongeveer 1 liter over is.
Dit duurt weer ongeveer 4 uur op het sudderpitje.
Verwijder nu de kippenbotten en de rode peper.
Vul de bouillon aan tot 4 liter en voeg de groenten toe en het kippenvlees.
Laat de groenten nog een kwartier meekoken.
Na het koken het zout toevoegen.