Voorwoord

 

Wat houdt die andere kijk op voeding nu eigenlijk in?
Dat is: géén calorieën meer tellen, maar de koolhydraten drastisch verminderen, veel groente en fruit eten en een normaal portie vlees of vis en 2 dagen van de week vegetarisch.

Waarom zouden we geen calorieën moeten tellen?
Het antwoord is simpel:
In de eerste plaats is het te veel werk,
De calorieën vertellen mij niets over de voedingswaarde, ik wil gevoed worden met waardevolle voeding zodat mijn lichaam kan bouwen en herstellen.
En zeker niet alleen gevuld worden met bijv. suiker en verkeerde vetten.
Ook niet als er weinig calorieën inzitten.

Het lichaam is gemaakt om te overleven.
Als je heel weinig gaat eten (1200 kcal) dan schakelt je lichaam over op een zuiniger beleid.
Ga je nog minder eten, een crash-dieet (minder dan 1000 kcal), dan reageert je lichaam alsof er een hongerwinter is aangebroken en schakelt het over op het overlevingssysteem.
En als we dan toch nog verder willen afvallen, gaan we nog minder eten met als gevolg dat het nog zuiniger wordt, d.w.z. minder brandstof en dus minder energie verbruikt.
Het resultaat is dat we moe en lusteloos worden en gaan denken dat we maar moeten stoppen met onze poging om te lijnen.

Op dit punt aangekomen ben je gewoonweg ondervoed en kom je voedingsstoffen te kort, want als je zo weinig calorieën binnen krijgt, kan er geen sprake meer zijn van gezond en gevarieerd eten.
Je lichaam moet er eerst van overtuigd worden dat er geen sprake van hongerwinter meer is.

Dat overlevingsmechanisme gaat ten koste van de spiermassa, omdat de spieren te veel energievragen, kan het lichaam ze niet meer in stand houden en breekt ze vervolgens af, deels om het eiwit dat vrijkomt opnieuw te gebruiken, dit omdat er te weinig eiwit binnenkomt.
Dit is zo jammer, want spieren zijn nu juist je energievreters bij uitstek, óók in rust, hoe meer spiermassa je hebt des te meer energie heb je nodig, dus kan je veel meer eten.

Er komen echter veel te weinig voedingstoffen binnen en het lichaam slaat dan ook alle overtollige koolhydraten en vetten op om het lichaam nog energie te kunnen geven in de periode dat er geen voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, het is immers hongerwinter.

Kortom, hoe minder je eet, hoe meer je lichaam ervan overtuigd raakt dat die hongerwinter is aangebroken en hoe meer je lichaam vast probeert te houden om te overleven. Als je dan plotseling weer wat meer gaat eten, omdat je je streefgewicht bereikt hebt, staat het lichaam nog steeds in de hongerwinterstand, en omdat je minder spierweefsel hebt, om energie te verbruiken, vliegen de kilo’s er zo weer aan.
Het welbekende jojo-effect.

Vetten

Tegenwoordig komt een verstoorde balans tussen; Omega 3 vetzuren en Omega 6 vetzuren zeer frequent voor.

Omega 3 zorgt voor een goede aanbreng voor poly(meervoudig) onverzadigde vetzuren EPA en DHA.
EPA is eicosapentaeenzuur. DHA is docosa-hexaeenzuur.

Omega 3 is een ontstekingsremmer en heeft een gunstige invloed op; De bloedsomloop en ondersteunt het hart. Omega 3 is goed voor de bloedruk en een gezonde cholesterolspiegel. Werkt bevorderlijk op het concentratievermogen, soepelheid van de gewrichten en herstellend vermogen van de huid. Kortom het is de mengsmering van het lichaam. Je hersenen bestaan voor 60% uit vet en de neuron-transmissie gaat ook via vet. Je zenuwstelsel bestaat voornamelijk uit vet, voor onderhoud daarvan heb je omega 3 nodig. Het zorgt voor transport én opslag van de in vet oplosbare vitaminen; A, B12, D, E en K Vetten zijn een heel belangrijke voedingsstof.

Jazeker, vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, maar dan wel in balans.

Omega 6 is een ontstekingsveroorzaker en heb je óók nodig, maar niet zoveel als van omega 3. bijv.: spierpijn is een teken dat je spieren groter moeten worden, dat is een ontstekingsreactie.
Bronnen van Omega 6 vetzuren zijn Dierlijk vlees en vet, Plantenmargarine, Zonnebloemolie, Maïskiemolie, Tarwekiemolie, Sojaolie (slaolie).

Omega 3 zorgt dan voor balans zodat de ontstekingsreactie wordt geremd en je spieren worden groter opgebouwd. Bronnen van Omega 3 vetzuren zijn; Kiemgroentes, noten, pitten en zaden. Lijnzaad en lijnzaadolie, Raapzaadolie, Walnoten en walnootolie. Donkergroene groentes en algen. Vette vis en Omega 3 visolie capsules.

Omega 9 komt voornamelijk voor in olijfolie en is een balanshouder tussen 3 en 6. Balans houden is heel eenvoudig eet je 2x vis dan eet je ook 2x vlees enz. bereid groenten en dressings met olijfolie in plaats van boter, dan heb je ook voldoende omega 9 op je menu staan. Gebruik onverzadigde en koudgeperste olie het liefst koud, de samenstelling van onverzadigde vetzuren kunnen bij verhitting veranderen in schadelijke stoffen.

De inname van Omega 6 vetzuren is drastisch gestegen! Deze balansverstoring heeft grote gevolgen voor de gezondheid.
En kan een rolspelen bij o.a. de toename van allergieën en kanker (met name borstkanker en prostaat¬kanker). In steeds meer voeding zit omega 6 verwerkt, vooral in bakkerijproducten, frituuroliën (o.a. zonnebloem), in allerlei snoep¬goed en koekjes en in vele kant en klare producten die plantaardige oliën bevatten. Verhitting van dit soort plantaardige vetten kan kanker¬verwekkende deeltjes geven (oxidatie en acrylatie).
Voor verhitting bij hoge temperaturen zijn eigenlijk alleen roomboter en kokosolie geschikt.

Daarnaast is de consumptie van rood vlees drastisch gestegen en daarentegen de consumptie van vis en ongebrande pitten, noten en zaden drastisch verminderd er is dus een duidelijk onbalans in deze vetzuren gekomen.

Eiwitten (proteïnen)

Zijn de belangrijkste voedingstoffen, daarnaast de vetten en dan pas de koolhydraten.
Wetenschappers schatten dat het menselijk lichaam uit meer dan 100.000 eiwitten bestaat, die elk een ander doel hebben. Elke cel herstelt en versterkt zich door de aanvoer van aminozuren.

In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan het lichaam er zelf dertien kan aanmaken.
De andere negen moet je via de voeding binnenkrijgen.
Dat zijn de zogenaamde essentiële aminozuren. Verder zijn er zes semi essentiële eiwitten.

Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen.
Eiwitten zijn betrokken bij het herstel en de opbouw van lichaamscellen.
Eiwitten spelen ook een rol bij het transport van stoffen in het bloed en in de cel.
Alle enzymen zijn van origine eiwitten. Enzymen zijn belangrijk voor veel regelprocessen waaronder de spijsvertering en afweer.

Aminozuren zijn voorlopers van neurotransmitters. Deze spelen een rol bij de aanmaak van verschillende stoffen (zoals dopamine) die ons een gevoel van genot en beloning geven.
Het lichaam kan aminozuren uit eiwit in eten of uit de spieren omzetten in glucose.
Glucose is een brandstof voor spiersamentrekking.
Wanneer je heel lang niks hebt gegeten of weinig koolhydraten eet, kan het lichaam overgaan op aminozuren als brandstof in plaats van koolhydraten.
Wat is eiwitrijk voedsel en hoeveel heb je nodig?
Een niet sporter heeft ongeveer 0.8 gr eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig.
Een Duursporter heeft ongeveer 1.2 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig.
Een krachtsporter heeft ongeveer 1.7 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig.

Eiwit komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten zoals: Kwark, zalm, tonijn, rundvlees, kalkoenfilet, brood, eiwit shake, eieren, tofu, bonen, pindakaas en noten, pitten en zaden.

Zijn plantaardige eiwitten net zo goed?
In dierlijke eiwit zit meer aminozuurprofiel dan plantaardige eiwitten.

Daarom moeten vegetariërs en vooral veganisten erop letten welke producten met eiwit zij eten. Graan en peulvruchten vullen elkaar goed aan. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom. Ook erwtensoep en brood of rijst en linzen zijn goede combinaties. Uit een recent onderzoek uit 2015 blijkt ook dat er geen verschil is tussen de groep die gebruik maakte van wheyeiwitten (dierlijke eiwitten) of van een vorm van plantaardige eiwitten (erwten-eiwit) in het opbouwen van spiermassa [2]. Dit is een interessante bevinding, echter is één onderzoek onvoldoende om vast te kunnen stellen dat er geen verschil is in werking tussen beide vormen van eiwitten. Als vegetariër of veganist is het belangrijk om in zijn geheel meer eiwitten te nemen. Vooralsnog is het onbekend of er een groot verschil bestaat tussen het effect van plantaardig of dierlijk eiwit. Helpt eiwitdieet om af te vallen? Het is niet zo dat als je veel eiwitten eet, ervoor zorgt dat je kilo’s afvalt. Wanneer je wil afvallen, is het wel belangrijk om voldoende te blijven eten. Dit is vooral belangrijk om spierafbraak te voorkomen. Verder zorgt eiwitrijke voeding ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor krijg je minder snel trek, waardoor je in zijn geheel minder op een dag eet.

Herbalife producten

Een waardevolle aanvulling op uw dagelijks ontbijt en/of lunch.
Een complete maaltijd en zeer rijk aan eiwit, die ervoor zorgt dat je ‘s morgens een supersnel ontbijt op tafel zet, die je op heel veel verschillende manieren klaar kunt maken.
Compleet met alle A.D.E. vitaminen en mineralen.
Er zijn ook allerhande recepten om eiwitrijke voeding te maken met Herbalife shakepoeder,
Verkrijgbaar in heel veel smaken en aanvullende producten.

Koolhydraten

Eet geen snelle (geraffineerde) koolhydraten om bloedsuikerpieken te voorkomen.
Een te hoge bloedsuiker is namelijk gevaarlijk voor je aderwand.
Er gaat een alarm af in je lichaam en er komt extra insuline vrij om de bloedsuiker zo snel mogelijk weer te laten zakken. En je hebt vetopslag, want je hebt geen tijd om het even te verbranden, het moet nú omlaag en dat kan maar op één manier; je vetlaag in.
Als je bloedsuiker dan weer te snel daalt, zit je weer te laag in de bloedsuikerspiegel en dat is weer slecht voor de zenuwen en organen, nu krijgen die weer geen voeding en ze moeten wel energie leveren, dat voel je ook, je wordt trillerig en soms zweverig en je gaat zweten je krijgt het gevoel dat je moet gaan liggen en daarna krijg je meteen het seintje dat je honger hebt. Dus, ga je eten, meestal wordt het iets, wat je snel kan pakken …een koekje ofzo.
Als dit te vaak gebeurd en je blijft snelle koolhydraten eten, dan krijg je weer pieken in de bloedsuikerspiegel, weer opslag en weer honger en je gaat vaker eten en je komt snel aan en de vicieuze cirkel is rond.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn:
Geraffineerde voedingsstoffen die zijn ontdaan van vezels bijvoorbeeld:
Witte rijst, witte pasta, wit brood, koekjes, snoepjes, tafelsuiker, rietsuiker en alles wat sacharose, fructose en/of dextrose bevat.
Dat geldt ook voor aardappels en aardappelproducten en voor stuk gekookte zoete groenten zoals: maïskorrels, gekookte wortelen en rode bietjes uit pot en rode sausen als ketchup bestaan voor driekwart uit suiker (sacharose).
Maar ook ontbijtkoek is een snelle jonge onder de suikers, bovendien wordt deze koolhydraatrijke koek, zonder vet gebakken, helaas dan acryleert het óók nog eens en levert veel onverteerbare en kankerverwekkende deeltjes op, dit verhaal maakt de alom zo geprezen ontbijtkoek en eierkoeken een stuk minder gezond.
Waarom zijn snelle koolhydraten zo slecht voor je lichaam?
In de eerste plaats gaat de bloedsuikerspiegel pieken, wat slecht is voor je aderwand. Je maakt hierdoor te veel insuline aan en dat maakt je alvleesklier erg onrustig. Omdat de bloedwaarde zo snel mogelijk terug gebracht moet worden, is er gewoon geen tijd voor verbranding. Dus is er nog maar één mogelijkheid over die sneller is dan verbranding en dat is opslag in de vetlaag.
Van slechte koolhydraten wordt je dik en ze bevatten nihil voedingswaarden.

De GI-lijst

Dat is de reden waarom ik de GI-lijst (glycemische index) heb gehanteerd om tot een verantwoord voedingspatroon te komen. Het is een wetenschappelijk vastgestelde lijst waarin staat wat een koolhydraat met je bloedsuiker doet en hoe snel een koolhydraat je bloedwaarde laat stijgen. Hier hebben ze een getal aan gegeven.
Als een koolhydraat boven de 50 komt, is het een snelle (= slechte) koolhydraat en is het onder de 50 dan is het een langzame koolhydraat. Hoe dichter je bij de 50 komt, hoe minder je ervan kunt opeten. Je zult zien dat bijna alle groenten rond het cijfer 10 zitten.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt en afgegeven als de bloedsuikerspiegel stijgt. Dat is als je voeding door de Lever afgegeven wordt aan t bloed in de vorm van glucose. De glucose kan dan afgegeven worden aan de cellen van spieren en organen. Wat er teveel wordt aangeleverd wordt voor een deel opgeslagen als glycogeen in de lever en de rest als vet in de vetcellen

Wanneer zit er insuline in je bloed?

Als je koolhydraten eet (een ander woord voor suikers), dan stijgt de bloedsuikerwaarde.
Dus zorg ervoor dat de koolhydraten inname zo laag mogelijk is.

Aspartaam

en andere chemische zoetstoffen

Aspartaam is in 1965 uitgevonden door een Amerikaanse scheikundige tijdens een zoektocht naar een middel om zweren te bestrijden. En in 1973 is al aangetoond, door onafhankelijke onderzoekers dat aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zéér kankerverwekkend is.
Dit middel is in de medische wereld afgekeurd en had nooit in de voedingsindustrie terecht mogen komen. Maar dat is wél gebeurd!! In de jaren 70 had Amerika allang het probleem overgewicht op hetzelfde niveau als wij nu ervaren 1 op de 4 te dik en 1 op de 6 obesitas.
Een groot probleem dus; aspartaam smaakte zoet.
Je hoort het ze bijna zeggen, de bobo uit de voedingsindustrie tegen het scheikundig genie: mmm lekker zoet; zeg eens hoeveel calorieën bevat dit? Want ook daar werken ze met calorieëngekte, net als hier; zegt het scheikundig genie bijna niets;
Zegt de bobo: zozozo man; dat schept mogelijkheden als suiker vervanger!
Zegt het genie: ja maar de FDA vindt de kankerverwekkende stoffen zorgwekkend
Zegt de bobo: ja wil je nou verkopen of niet?? Het scheikundig genie wilde verkopen. Wat de clou van dit verhaal is: KASSA RING-RING

De FDA in Amerika heeft de lijst waarop meer dan 92 aandoeningen veroorzaakt door Aspartaam al meer dan 10 jaar geleden erkend.
Enkele ernstige aandoeningen naast kanker zijn Alzheimer, Parkison en Multiple Sclerose.
Ook van de nieuwere zoetstoffen als: Splenda en Neotaam zijn geen vrijwaringen van bijwerkingen bekend.
Dit additief behoort tot de fam. van de exotoxinen: deze gifstof heeft de treurige eigenschap om de hersenen te stimuleren tot afbraak van lichaamseigen cellen.
En zo worden zenuwen en organen aangetast, en ontstaan er van lichte afwijkingen tot zeer ernstige ziekten.
Eet daarom liever geen lightproducten, de term zonder suiker, betekend altijd met aspartaam de enige manier om van deze rommel af te komen, is niet kopen.
Met een assortiment van ruim 6000 producten wordt” de veilige grens” ruimschoots overschreden.

Er is ook een link tussen zoetstoffen en dik worden!
Ook al zou aspartaam geen kanker veroorzaken, dan is er nóg een hele goede reden om het niet te gebruiken, naast je hersens gezond willen houden. Het gebruik van allerlei zoetstoffen in lightproducten zou weleens de oorzaak kunnen zijn overgewicht en obesitas.
Kunstmatige zoetstoffen gooien namelijk je stofwisseling in de war.
Er gaan verschillende dingen mis in je lichaam als je lightproducten gebruikt. Ons lichaam raakt ontregeld door chemische zoetstoffen. Doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, kan het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is. Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Andere zoetstoffen behalve aspartaam zijn onder andere acesulfaam-k, cyclaamzuur, isomalt, saccharine, sucralose, thaumatine, etc.

Stevia

Ook al wordt er gezegd dat stevia je bloedsuikerspiegel (en dus je insuline) niet doet stijgen. Dat schijnt alleen op te gaan voor de bladeren van het plantje. Zodra dit in de fabriek is bewerkt tot druppels of poeder gaat dit blijkbaar niet meer op. Ons lichaam herkent het niet en raakt dus in de war.
Mijn conclusie is dat ons lichaam een fijn afgesteld organisme is en dat we nog steeds niet precies weten welke invloed voeding of chemische stoffen op ons hebben. Duidelijk is wel dat we niet zijn gebouwd op chemische zoetstoffen die ons lichaam voor de gek houden. Daar raakt ons lichaam van uit balans.
Stop dus met het gebruik van zoetstoffen en aspartaam
De enige manier om van je drang naar zoetigheid af te komen is door het gebruik ervan ofwel drastisch ofwel beetje bij beetje te verminderen, waardoor je er geen behoefte meer aan hebt.

En dan hebben we deze E-nummers nog
Je verwacht daar geen gevaar van, ‘t is immers wettelijk goed gekeurd. Maar als je leest in welke chemische producten het nog meer inzit, dan begin je toch echt te twijfelen waar de westerse industrie nu eigenlijk mee bezig is.
Naast het goedkoper produceren, zelfverrijking willens en wetens een hele natie onwetende consumenten ziek laten eten vind ik op zijn zacht gezegd onbegrijpelijk.

Daarom; lees de etiketten weet wat je eet
Emulgatoren, Stabilatoren en verdikkingsmiddelen E-460
E 460 verdikkingsmiddel en vulmiddel. Micro kristaline cellulose. Een afvalproduct uit de katoenindustrie. Dit is weer zo’n stof die overal inzit, in bijna ieder eetbaar product uit de industrie.
Zit ook in lak producten, vernis en hoogglans verf en in rubberproducten.
Al sinds 1961 als zeer kankerverwekkend aangemeld door twee wetenschappers van de FDA.
Maar is nog altijd niet verboden!!
De enige manier om hier weer vanaf te komen is niet kopen!!

En dan is er nog E-621 Mononatriumglutamaat oftewel smaakversterker.
Zit in bijna alle industriële voedingsproducten.
En wordt veel meegewerkt in de Chinese gerechten onder de naam ve-tsin en in alle kruidenmixen vooral in Aromat.
De bedoeling van dit additief is de smaakpupillen te stimuleren en het neuron dat het verzadigingsgevoel moet geven uit te schakelen, dat gebeurt ook in ongeveer 3 minuten en is de reden dat je bijv. een zak chips in één keer leeg kan eten.
Dit additief heeft een grote bijdrage geleverd aan de epidemie van zwaarlijvigheid die op dit moment heerst.

Lees dít boekje maar eens over wat de industrie zoal door je eten doet en dan ook nog durft te beweren dat het géén kwaad kan en dat er een veilige marche is …per product. Vraagje: Hoe weten zij nu wanneer mijn veilige marche wordt overschreden, als het bijna overal inzit en zij per product testen?

Kijk op etiketten en als je
E-951 aspartaam.
E-460 stabilisator en verdikkingsmiddel.
E-621
Mononatriumglutamaat.
Laat de producten dan liever staan het is de enige manier om de industrie te dwingen die rommel niet meer in onze voeding te stoppen.

Dit was zo’n beetje mijn andere kijk opvoeding. Door dit systeem van eten zonder schadelijke toevoegingen met driekwart groente, fruit en een normaal portie vlees of vis daarbij je ruim water drinkt ontwikkel je een gezond eetpatroon waarbij geen mens te dik zal zijn.

Je hebt geen honger, je mag véél eten en je valt toch af. Als je dan ook nog aan sport gaat doen, krijg je sneller een gezond, slank en sterk lichaam.